Menu
EUR
Waarom slapen Finse baby’s in een kartonnen doos?

Waarom slapen Finse baby’s in een kartonnen doos?

Door: J.Nolte Reacties: 0

Al meer dan 75 jaar slapen pasgeboren baby’s in Finland in een kartonnen doos. Niet omdat hun ouders geen geld hebben voor een wieg, maar omdat het traditie is in dit Scandinavische land. Aanstaande ouders krijgen tijdens de zwangerschap een starterskit van de Finse overheid, met daarin spullen voor de baby. Het idee hierachter is dat alle Finse kinderen, ongeacht hun achtergrond, een gelijke start krijgen.

De starterskit bestaat uit een kartonnen doos gevuld met spullen voor de baby. Zo zitten er kleertjes in de doos, die zowel door jongens als door meisjes gedragen kunnen worden. Ook de eerste luiers, speelgoed en lakens worden door de Finse overheid geschonken. Daarnaast krijgen de ouders een tandenborstel en een thermometer voor de baby, en natuurlijk een isolerend pak voor de koude Finse winters.

Op de bodem van de doos ligt een matras, waardoor de doos ook meteen als eerste wiegje gebruikt kan worden. Hierdoor slapen kinderen uit alle lagen van de bevolking de eerste weken van hun leven in eenzelfde kartonnen doos. Zwangere vrouwen mogen in plaats van de babydoos ook kiezen voor een financiële vergoeding, echter opvallend is dat 95% van de Finse vrouwen voor de doos kiest.
 

De babydoos werd in de jaren 30 ingevoerd en was in eerste instantie alleen voor vrouwen met een laag inkomen bedoeld. Later konden alle vrouwen tot de vierde maand van hun zwangerschap de doos ophalen bij de huisarts. Het doel van de doos was namelijk niet alleen het bieden van een eerlijke kans voor alle Finse kinderen, maar ook het terugbrengen van de hoge babysterfte in het land. Zwangere vrouwen werden door het aanbieden van de doos gestimuleerd om naar de huisarts te gaan, zodat die de vrouw en de baby kon onderzoeken. Daarnaast wilde de Finse overheid er met de doos en het matras voor zorgen dat minder ouders met hun baby in één bed sliepen, om de babysterfte nog verder terug te brengen.
 

Naast dat het krijgen van zo’n babydoos natuurlijk ontzettend leuk is, zit er dus een doordachte reden achter het uitdelen van deze starterskit voor nieuwe ouders. Sommige mensen beweren zelfs dat de doos ervoor heeft gezorgd dat Finland tegenwoordig een van de laagste cijfers van kindersterfte ter wereld heeft. Misschien ook iets om door te voeren in Nederland? Neem voor het zover is een kijkje op onze website voor de leukste kraamcadeau’s.

                                                               

 



Kies uw taal
Kies uw valuta

Mijn account

Wachtwoord vergeten?

Recent toegevoegd

Totaal incl. btw
€0,00
Bestel nog voor €75,00 en de verzending is gratis
0
Vergelijk
Start vergelijking

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

Dit artikel is toegevoegd aan uw winkel wagen!
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »